Wel of niet slapen met je kat?

Heb je twijfels of je wel met je kat wil slapen?

Ik eigenlijk nooit. Ik vind niks gezelliger dan met hen slapen en dat mijn katten de helft van mijn kussen of van mijn matras in beslag nemen. Soms midden in de nacht wakker worden, even aaien, begint eentje te spinnen en dan moet ik glimlachen en ga ik weer verder slapen.

Toch zijn daar wat discussies over… Het is eigenlijk vrij simpel: wil je niet met je kat slapen, doe het niet. Wil je wel slapen met je kat: doe dat! Het is maar net wat bij jullie past en waar jullie zin in hebben.

De drempels die je laten twijfelen om te slapen met je kat, heb ik bij elkaar gebracht. Mis je een onderwerp? Laat het me gerust weten!

kat in bed

Slapen met een kat zorgt voor onrust, stress en het is onhygiënisch

Dit is vaak dé redenen om te zeggen “nee.. ik ga niet slapen met mijn kat”.

Wat als het niet helemaal waar is? Wat als de genoemde punten afhankelijk is van jezelf? Zou je daar niet blij van worden? Dit betekent dat er iets aan te doen is! Zou je het dan overwegen?

In dit blog ga ik je delen hoe je heerlijke nachten kunt doorbrengen met je kat. Zonder onrust en zeker schoon!

Onrust en stress verminderen door te slapen met je kat

Slapen is voor ons super belangrijk. Daarom is wel zo prettig als je niet meerdere keren per nacht wordt wakker gemaakt door de bezigheden van je kat of omdat hij van alles doet om je aandacht te krijgen. In dit geval, het is zeker vervelend! Maar het kan anders, in zoverre dat je kat zich beter kan aanpassen aan jouw levensstijl waardoor jullie beide meer rust kunnen ervaren.

Katten houden van routine. Routine is de sleutel voor een sterke basis!

Net als wij, hebben katten een circadiaans ritme. Dit betekent dat zij een dag ook beleven in 24uur met wat daarbij hoort: regelmatig eten, slapen, lichaamstemperatuur verschillend op basis van dag en nacht etc.

Omdat we dit weten, kunnen we het beste inschatten hoe wij ze kunnen helpen een mooi leven te geven en meer rust te ervaren. Vanuit de kracht van de herhaling: routine, routine en routine J

Als je kat weet waar hij aan toe is, krijgen jullie beide heerlijke nachtrust!

Kat in bed ongezond?

‘Ongezond’ is een brede woord. In mijn beleving wordt het ongezond wanneer jullie beide geen zin hebben om samen te slapen. Of, een andere optie zou zijn wanneer er lichamelijke (allergische) reacties getriggerd worden.

In het eerste geval, als je er geen zin in hebt, doe het niet 🙂 In het tweede geval, weet je dat je last krijgt van astma bij de aanwezigheid van jouw kat, dan zijn er hier ook oplossingen voor. Dan hoef je niet meteen drastische beslissingen te nemen. Overweeg een purifier. Het is een apparaat die er voor zorgt dat de lucht in je slaapkamer schoon wordt en blijft. Wanneer je last hebt van bepaalde allergieën, is een open raam niet voldoende helaas..!

Ik heb de nodige purifiers geprobeerd en ik kan je verzekeren, goedkoop is duurkoop..! Als je weer rustig met je kat wilt kunnen slapen, kies er eentje die echt zijn werkt doet en voldoet aan alle voorwaarden. Ik wil er op kunnen vertrouwen dat de lucht in mijn kamer daadwerkelijk schoon is. Daarom heb ik op een gegeven gekozen voor de Dyson purifier. Een top ding!

Mocht je er eentje zoeken, overweeg deze: Dyson Purifier

Later zal ik hier een volledige review over plaatsen! 🙂

Katten zijn net zo schoon als…

Jouw huis 🙂 Twijfel je of je kat wel schoon ‘genoeg’ is om onder je laken te slapen? Een groot deel hiervan kan bepaald worden door goed en kritisch naar jouw huis te kijken. Zeker bij binnenkatten is dit een goede meetpunt.

Betekent natuurlijk niet dat zij bacteriën- en parasietenvrij zijn.

Bedenk bijvoorbeeld waar zijn pootjes als laatst geweest zijn voordat ze op jouw bed terecht komen. Is je vloer schoon? Je wc, badkamer, aanrecht en zelfs de kattenbak?

Gaat je kat graag naar buiten, in dit soort gevallen vind ik het lastiger te bepalen. De keuze ligt volledig bij jou! Het aandachtspunt zit vooral dat je niet weet wat buiten allemaal gebeurd, in hoeverre hij in aanraking is gekomen met andere (huis)dieren, waar hij gelopen heeft, wat in zijn vacht is opgenomen wat niet zichtbaar is voor onze ogen etc. Dit kan andere gezondheidsrisico’s geven.

Regelmatige vlooien- en wormbehandelingen kan natuurlijk wel voor een groot deel helpen met het tegen gaan van ongewenste insecten. Houd er wel rekening mee dat het geen garantie geeft op een beestjes-vrij bed.

De kattenbak. Afhankelijk van welk soort kattenbakvulling je gebruikt, kan dit voor de nodige vuiligheid zorgen op je beddengoed. Kattenbakken zijn niet de schoonste plekken en kattenpoten kunnen stukjes kattenbakvulling en onzichtbaren stofjes vangen, die in je bed terecht kunnen komen.

Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, kun je ook in mijn blog “de kattenbak zonder geurtjes bestaat” lezen. Hierin staat de beste kattenbakvulling die je kunt gebruiken die het minst vuil door het huis en dus in  je bed terecht komen.

(Persoonlijke) conclusie

Ik slaap graag met mijn katten. Ik kan het niet voor jou bepalen maar ik hoop dat bovenstaande onderwerpen je helpen een keuze te maken.

Wanneer je gekozen hebt om met jouw kat te gaan slapen, was je bed vaker dan je normaal doet. Dat is mijn extra tip 🙂

Charlotte
Charlotte

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *