De eerste signalen die je herkent

Misschien heb je het niet door en dat is ook niet zo gek. Een kat zegt niks tegen je en laat 9 van de 10 keer niks blijken en zijn de eerste signalen moeilijk te zien.

Er is één onderwerp die ik heel graag met je wil delen want het is iets wat ik wou dat ik dit wist vanaf dag 1.

Het lijkt zo vanzelfsprekend, in zoverre dat er weinig over te vinden is op internet. Ik heb veel bezoeken gehad bij de dierenarts en zelfs daar – het is absoluut niet negatief bedoeld – wordt er niet snel over gesproken.

Waarom niet? Omdat het een natuurlijk proces is.

Ik deel je een super makkelijke manier hoe je snel achterkomt of je kat genoeg drinkt. Het duurt maar 5 seconden en je weet meteen hoe je kat er voor staat.

5 seconden: een kleine check!

Wanneer je kat uitgedroogd is, zijn de effecten echt niet fijn. Nou ja, bij ons als mens is het eigenlijk niet veel anders.

Zo zie je meteen de eerste signalen van uitdroging:

Knijp zachtjes in het vel en trek het iets omhoog. Wanneer de huid op dezelfde plek blijft of heel langzaam terug gaat naar zijn natuurlijke positie, dan heeft je kat vocht tekort.
Gaat de huid direct terug op zijn plek, dan is dat een goed teken!
Katten kunnen overleven met kleine hoeveelheid water. Van oorsprong komt de kat uit de woestijn. In combinatie met een lage dorstdrang (geen behoefte voelen om water te drinken), maakt dat ze vrij snel uitgedroogd zijn zonder dat je het misschien door hebt. 
Als dat gebeurd, zijn de symptomen vergelijkbaar met zoveel andere mogelijke redenen dat je niet vaak aan drinken denkt als mogelijke oorzaak. 
Dus mijn doel dit kenbaar maken. Helpen herinneren wat je allemaal kan voorkomen door alleen even een check te doen bij kat (zoals het plaatje hierboven). Dit helpt echt!
Merk je dat je kat niet echt zo enthousiast wordt van drinken?
Daar hebben we natuurlijk het nodige geprobeerd en inmiddels simpele trucjes voor.

Een water locatie is essentieel

Je hebt vast een paar kommen in huis. Zet deze op verschillende locaties zoals op de eettafel, aanrecht of salontafel (als dat natuurlijk mag van jou ;)) en eentje op de grond. Op drie verschillende plekken. Vind je het al een beetje te gek? J Vergeet niet hoe kieskeurig je kat is, afhankelijk van zijn mood, bepaalt hij/zij waar hij/zij wilt graag drinken.
Zet het niet naast de voerbak en kattenbak. Dit is een onnatuurlijke plek voor je kat. 
Kat drinkt op de eettafel – Maak er ook gerust iets gezelligs van!
Ververs het water dagelijks. Het water wordt snel muf en gevuld met onbedoelde huiselijke stofjes. 
Je zal merken dat het een groot verschil zal maken. Er zal vaker gedronken worden, op verschillende plekken en misschien, heb je kans dat het kommetje wordt omgegooid. Dit is geen protest  :)

De reden dat je kat de waterbak omgooit

Dit heeft in de meeste gevallen een reden: katten kunnen niet van dichtbij zien. Dit is ook waarom katten hun hoofd als een duif beweegt (van boven naar beneden & van beneden naar boven). Door het water in beweging te brengen, kunnen ze beter zien waar het is. Vaker wordt dan het kommetje omgegooid. Of, zij zetten hun pootje in het water en likken het af. Katten zij slim!
Wanneer dit gebeurt, zou ik aanraden de kommetjes te vervangen:
-          Eentje door een grotere (zwaardere) kom waardoor het niet snel meer omvalt
-          Eentje door een drinkfontein. Als je kat graag bewegende water wilt, dan is dit een super oplossing!

Een super snelle oplossing

Je kat kan nú water goed gebruiken?

Voeg extra kraanwater bij het geven van natvoer. Werkt super goed!
Natvoer heeft al een basis vocht, maar het kan geen kwaad om +/- 5ml erbij te doen. Het krijgt dan de smaak van het vlees/vis waardoor het niet gauw blijft staan.
Voeg bij voorkeur geen water toe bij de brokjes. De brokjes zuigen het water en worden de brokjes zacht. De voedingswaarden veranderen niet maar het fijne aan harde brokjes is dat het goed is voor hun gebit.

Katten melk als alternatief?

Hoewel velen misschien denken dat melk een goed alternatief is, is het slechts een mythe en kan het zelfs spijsverteringsproblemen bij je kat veroorzaken. Veel katten zijn lactose intolerant. Melk wordt vaak getoond in tekenfilms, het is niet de voeding of vocht die een meerwaarde zal geven. 
Een kat heeft gemiddeld 60 ml/kg water per dag nodig. Dit is inclusief het vocht uit zijn voer. Dat betekent dat een kat van 4 kg ongeveer 240 ml per dag (ongeveer één kopje) nodig heeft om ervoor te zorgen dat zijn lichaam goed functioneert.
Houdt er rekening mee dat er 10% water in droogvoer zit en in natvoer 80%. Het hoeft natuurlijk niet nauwkeurig. Dit is om een idee te geven. 

Heeft je kat een speciaal dieet of heb je vragen met betrekking tot dit onderwerp, neem altijd contact op met je dierenarts. Hij kent je kat en weet ook het beste advies te geven in jullie situatie.

Charlotte
Charlotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *