Kattenliefhebbers weten het: een kat op de buik aaien is.. een gevoelig onderwerp, maar dan met klauwen. Het lijkt soms op een uitnodiging, een warm en zacht plekje dat smeekt om een aai. Maar pas op! Die verleidelijke pootjes kunnen in een fractie van een seconde veranderen in een razendsnel klauwmechanisme.
In deze video deel ik tips hoe je langzaam aan toestemming krijgt op de buik van je kat te aaien.
Waarom laat mijn kat zijn buik zien?
Je ziet je kat liggen, languit op zijn rug, pootjes licht gekruld, de buik volledig blootgesteld. “Kijk nou! Hij vertrouwt me!” denk je. Dit is het moment. Je strekt je hand uit en raakt de zachte vacht… en BOEM! Binnen een seconde ben je gegijzeld door een furieuze furball.
Katten hebben een complexe relatie met buikaaien. Hun buik is een kwetsbare plek; daar zitten de vitale organen. Als een kat zich op zijn rug draait, betekent dit vaak dat hij zich veilig voelt – maar dat is geen automatisch uitnodiging voor knuffels.
Elke kat is anders. De ene zal het meteen goed vinden en een ander niet. Mocht je zo ver komen dat jouw kat het super fijn vindt, dan is dit wel een ultieme vertrouwensband 🥰
Hoe win ik het vertrouwen van mijn kat?
Het winnen van het vertrouwen van je kat kost tijd en geduld, maar met de juiste aanpak zal je kat zich steeds veiliger bij je voelen. Hier zijn een paar tips om het vertrouwen van je kat te winnen:
- Zit vaker op de grond, dan ben je minder intimiderend. Het is uitnodigend voor een kat om bij je langs te komen
- Geef een snoepje / iets lekkers zodat er een positieve associatie is
- Praat met je kat, dat ervaren zij ook als aandacht. Je kat zal geen woord letterlijk begrijpen, ze reageren op jouw toon. Deze kunnen zij uit miljoenen herkennen ☺️
- Respecteer grenzen, forceer geen contact. Wanneer je kat weg loopt, laar hem/haar gaan
- Spelen. Een onderschat bezigheid, katten hechten veel waarde aan samen spelen.